jak vybrat dámské chrániče ramen

Jak vybrat chrániče ramen pro ženy

Hokejové chrániče ramen pro ženy patří mezi nejdůležitější části výstroje hokejistek. Stejně jako klasické chrániče ramen, mají za úkol chránit přední i zadní část trupu a navíc musí splňovat i další požadavky, které ženy a dívky vyžadují. Čeho si všímat při výběru ramen jsme již shrnuli do článku jak vybrat chrániče ramen. Dámské chrániče ramen

Jak vybrat chrániče ramen pro ženy

Hokejové chrániče ramen pro ženy patří mezi nejdůležitější části výstroje hokejistek. Stejně jako klasické chrániče ramen, mají za úkol chránit přední i zadní část trupu a navíc musí splňovat i další požadavky, které ženy a dívky vyžadují. Čeho si všímat při výběru ramen jsme již shrnuli do článku jak vybrat chrániče ramen. Dámské chrániče ramen jsou však specifičtější a proto jim věnujeme tento článek.

Speciální chrániče pro ženy

Proč dívky a ženy potřebují jiné chrániče ramen? Důvod je prostý. Ženy mají odlišnou stavbu těla, proto i hokejová výstroj musí odpovídat jejich požadavkům. Ne všechny části hokejové výstroje je nutné hledat v provedení pro ženy. Odlišné jsou pouze chrániče ramen, suspenzory a dámské hokejové kalhoty. Pojďme se podívat na dámské chrániče ramen.

Klasické hokejové chrániče ramen mají:

  • Širší ramena
  • Plochý hrudník
  • Kratší chránič v oblasti podbřišku

Toto nastavení chráničů ženám a dívkám na těle často nesedí. Odlišný tvar postavy navíc neumožňuje naplnit ochranný potenciál chrániče, což může způsobit zranění. Jak jsem již psal v minulých článcích, pokud hokejistovi výstroj nesedí, projeví se to i na jeho herním projevu. Nevhodně zvolené chrániče ramen, které nedrží na místě, omezují hráče při pohybu i střelbě. Ideální chrániče musí pevně sedět na daném místě a nijak hráčku neomezovat.

Nevhodná ochrana hokejistek

Nevhodně zvolená vesta může i „deformovat“ oblast hrudníku a prsou. Konstrukce chráničů je primárně stavěna na mužské tělo a tak zde chybí prostor pro prsa hráček. Chrániče ramen pro ženy jsou anatomicky uzpůsobeny tak, aby tuto oblast chránila a zároveň je nijak nedeformovala. Slovo deformace je v tomto případě velmi tvrdé, avšak nezbytně nutné. Před napsáním tohoto článku jsem toto téma nadhodil starším hokejistkám (omlouvám se za označení starším). I přes prvotní ostych byl nakonec výsledek u všech stejný. Všechny dotazované hokejistky přiznaly, že díky nevhodným chráničům měly/mají jejich prsa více či méně změněný tvar. Klasické vesty mají tendenci roztahovat hrudník směrem od středu a tak si určitě umíte představit, co to může způsobit u žen.

 Výběr dámských chráničů ramen

Jak vybrat chrániče ramen pro ženy? Bohužel na našem trhu není velké množství dámských chráničů na výběr a i když se výrobci hokejové výstroje předhání v heslech na genderovou vyrovnanost, ramena pro ženy dohledáte jen velmi těžce. Pokud máte to štěstí a najdete dámské chrániče ramenje vhodné si chrániče vyzkoušet. Doporučuji si s sebou do obchodu vzít i hokejové kalhoty, do kterých by měly ramena, resp. chránič podbřišku zapadnout. Pokud ramena hledáte na internetu, využijte tabulky velikostí daného výrobce. Jednotlivé značky se mohou ve velikostech lišit.

Odlišnosti mezi chrániči

Na první pohled je viditelně jiný středový chránič. Ten se nejčastěji skládá z dvou až tří kusů, které jsou k sobě spojeny gumovými pásky. Rozdělení středu do více částí vytváří dostatečný prostor pro ochranu prsou. U dámských chráničů ramen bývá často prodloužen chránič podbřišku, který by měl zasahovat až do kalhot. Ramenní výlisky i ochrana zad i systém uchycení chrániče jsou stejné, jako u běžných chráničů ramen.

Tímto článkem nechci nikoho strašit, nebo komukoliv vytýkat nebo vyvracet jeho volbu chráničů ramen. Mojí snahou je nabídnout těm, kteří mají zájem o nové informace, pomocnou „ruku“ – chcete-li hokejovou gramotnost, díky níž se budou sami brzy orientovat při nákupech hokejové výstroje. 

Mohlo by vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *